thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Racuszki bolońskie z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nowe oblicze makaronu, racuszków i sosu bolońskiego w jednym

Racuszki bolońskie z makaronem

Składniki:

Racuszki bolońskie z makaronem

 

  • NA 6 ŚREDNICH PLACKÓW:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki sosu Łowicz bolońskiego
  • sól, pieprz
  • suszone zioła
  • 1 cebulka biała
  • olej do smażenia
  • 100 g ugotowanego makaronu (np kokardki)

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki bolońskie z makaronem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja wymieszać z sosem bolońskim Łowicz i z mlekiem. Dodać mokre składniki do suchych i zmiksować trzepaczką. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ziołami. Wymieszać z makaronem. Na oleju zeszklić drobno posiekana cebulkę, dodać ją do masy. Na patelnię dolać oleju. Masę nakładać łyżka formując średniej wielkości placuszki (wyszło mi 6 sztuk). Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Jest to idealny, szybki obiad lub wytrawa wersja śniadania. Idealnie gdy zostanie trochę ugotowanego makaronu i reszta sosu w słoiku, a nie wiadomo co z nimi zrobić. Podawać z sosem pieczarkowym, kwaśną śmietana lub ciepłym sosem Łowicz.