aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Lazania z sosem bolońskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna lazania z sosem bolońskim i szpinakiem z sosem beszamelowym przykryta sera gouda, polecam wszystkim.

Lazania z sosem bolońskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z sosem bolońskim

 

  • 12 płatów makaronu do lazanii,
  • sos beszamelowy,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 700 g gęstego sosu pomidorowego,
  • 500 g szpinaku,
  • 50 g żółtego sera- gouda,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Lazania z sosem bolońskim
Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy i wkładamy następne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty beszamelem i posypany starym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 minut.
Lazania z sosem bolońskim
podsmazamy mieso mielone do sosu bolonskiego
Lazania z sosem bolońskim
dodajemy cebulke i czosnek wycisniety, mieszamy
Lazania z sosem bolońskim
zalewamy gestym sosem pomidorowym, mieszamy
Lazania z sosem bolońskim
gotujemy makaron do lazania po 2 minuty