Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Sos bolonski swojski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Taki domowy sos, jest z pewnoscia zdrowszy od takiego z torebki..:)

Sos bolonski swojski

Składniki:

Sos bolonski swojski

 

  • Dla 4 osob
  • 400g miesa wolowego mielonego
  • (ja zawsze miele mieso sama)
  • 250 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorow w soku wlasnym
  • lyzka smietany
  • sol, pieprz, chilli, oregano, czosnek ew. maggi
  • lyzka tluszczu

Sposób przygotowania:

Sos bolonski swojski
Mieso zmielic, pieczarki rowniez. Jesli macie gotowe mieso mielone, to pokrojcie pieczarki na male kawaleczki. Mieso i peczarki usmazyc na patelni teflonowej.. tak dlugo smazyc, az beda widoczne przybrazowienia. Dopiero teraz posolic. Dodac pozostale przyprawy. Pomidory zmiksowac i wlac na patelnie oraz wypelnic puszke woda i wlac ja rowniez do sosu. Pogotwac jeszcze chwile na malym ogniu. Dosmakowac. Dodac troszke smietany. Gotowe.
Podawac z makaronem i potartym serem... w idealnym przypadku z parmezanem.
Polecam makaron z pelnego przemialu, jak na zdjeciu :)