Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Sos cebulowo- czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos z cebuli i czosnku dodatkiem cynamonu i imbiru idealnie pasuje do ryb lub jaj gotowanych na twardo.

Sos cebulowo- czosnkowy

Składniki:

Sos cebulowo- czosnkowy

 

  • cebula - 4 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • wywar jarzynowy - 2 szklanki
  • olej - 10 łyżek
  • imbir 1/2 łyżeczki
  • przecier pomidorowy - 5-6 łyżek
  • cynamon - szczypta
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos cebulowo- czosnkowy
Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać wrzący wywar jarzynowy. Czosnek obrać z łusek, ponacinać końcówki i wrzucić do wywaru z cebulą. dodać cynamon i przecier pomidorowy. Gotować 15 minutek na małym ogniu.

Następnie wyłowić czosnek a resztę przyprawić solą, cukrem i skropić sokiem z cytryny. Sos powinien być gęstawy i słodkawokwaśny.

Podajmy taki sos na ciepło do ryb smażonych saute lub na zimno do ryby faszerowanej, a także do jajek gotowanych na twardo