Sos chimichurri

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oto ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso i odstawić na 3 godziny.

Sos chimichurri Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos chimichurri

 

Sposób przygotowania:

Sos chimichurri
Zioła myjemy, osuszamy. Papryczkę kroimy na mniejsze części. Jeśli wolicie ostrzejszy sos możecie dodać papryczkę razem z nasionkami. Do moździerza lub do blendera wrzucamy same listki pietruszki i oregano oraz pozostałe składniki sosu.Ucieramy lub blendujemy albo na gładką masę, albo tak żeby były widać kawałki listków. Wszystko zależy od Was.
Sos chimichurri
Ziołowy sos chimichurri z natką i czosnkiem
Sos chimichurri
Ziołowy sos chimichurri z natką i czosnkiem