2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sos chrzanowo-jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sos do pieczonych mięs świątecznych ,doda im smaku i soczystości..

Sos chrzanowo-jajeczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos chrzanowo-jajeczny

 

  • 3 jajka
  • 3 duże łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 50 ml śmietany 12%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • garść posiekanej rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowo-jajeczny
Jajka ugotować na twardo ,obrać ,zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ,przełożyć do miseczki .



Majonez wymieszać ze śmietaną dodać do startych jaj ,dołożyć chrzan doprawić do smaku solą ,sokiem z cytryny i szczyptą cukru,utrzeć wszystko na jednolitą masę ,posypać grubo posiekaną rzeżuchą i schłodzić w lodówce. Podawać w sosjerkach lub niewielkich miseczkach.

Wspaniały dodatek Wielkanocnego stołu.
Sos chrzanowo-jajeczny
główny składnik nalezy ugotować na twardo
Sos chrzanowo-jajeczny
następnie zetrzeć trzeba na tarce jarzynowej
Sos chrzanowo-jajeczny
następnie dodać sos majonezowo śmietanowy i chrzan
Sos chrzanowo-jajeczny
doprawić do smaku i dobrze utrzeć łyżką