cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Sos chrzanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sos do mięsa, także do ryb

Sos chrzanowy

Składniki:

Sos chrzanowy

 

  • ¼ kg chrzani świeżego,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • ½ szklanki rosołu z kostki,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • cukier, sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy

Chrzan utrzeć, wrzucić na gorące masło, wymieszać. Wlać rosół, rozprowadzić. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać sól i cukier, wymieszać i wlać do chrzanu, zagotować.


Podawać do potraw mięsnych lub rybnych.