ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sos czosnkowo - paprykowy na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam ten sos do mięs na zimno, ale również jako dip do na przykład chipsów.

Sos czosnkowo - paprykowy na jogurcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos czosnkowo - paprykowy na jogurcie

 

  • 1 opakowanie jogurtu greckiego
  • pół pęczka koperku
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kawałek papryki czerwonej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowo - paprykowy na jogurcie
Jogurt grecki przekładamy do miseczki. Koperek i szczypiorek dokładnie myjemy i siekamy bardzo drobno. Paprykę myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki. Czosnek obieramy i również siekamy drobno. Wszystkie te warzywa dodajemy do jogurtu. Całość doprawiamy odrobiną soli, oregano oraz papryki słodkiej. Wszystko mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Podajemy na zimno. Polecam.
Sos czosnkowo - paprykowy na jogurcie
Jogurt grecki jest gęstszy niż zwykły jogurt naturalny dzięki czemu nasz sos będzie miał lepszą konsystencję.
Sos czosnkowo - paprykowy na jogurcie
Czosnek stanowi istotny dodatek nadający sosowi smaku.
Sos czosnkowo - paprykowy na jogurcie
Wszystkie warzywa myjemy i siekamy bardzo drobno.
Sos czosnkowo - paprykowy na jogurcie
Przyprawy takie jak papryka czy oregano nadadzą smakowi ostatecznego kształtu.

Tagi:

papryka