Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Sos do gołąbków z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mama zrobiła w piatek gołąbki, a ja sos

Sos do gołąbków z pomidorów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos do gołąbków z pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Sos do gołąbków z pomidorów
Sos do gołąbków przygotowałem na rosole. Przez sito przelałem rosół, tak aby wywar był czysty bez ziarenek z przypraw czy resztek warzyw. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części. W garnku topimy masło i dodajemy pomidory, które prazymy do czasu aż się rozpadną. Bulion podgrzewamy, pomidory przecieramy przez drobne sitko i dodajemy do wywaru - gotujemy. Do garnuszka przekładamy mąkę, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Do połączonej z mąką śmietany dodajemy 2 chochelki gorącego wywaru, a następnie całość przelewamy do bulionu. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną słodkiej papryki. Gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. sosem polewamy gołąbki
Sos do gołąbków z pomidorów
tutaj do bulionu z pomidorami dodaje śmietane
Sos do gołąbków z pomidorów
zagęszczony sos z pomidorów do gołabków.

Tagi:

pomidory