katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Sos do klusek ziemniaczanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobry sosik do klusek śląskich czy też kopytek, kaszy czy ryżu. Nam smakuje i często u nas gości do obiadu.

Sos do klusek ziemniaczanych

Składniki:

Sos do klusek ziemniaczanych

 

  • łopatka wieprzowa 60 dag
  • papryka 1szt mniejsza
  • ogórek konserwowy 2 szt
  • cebula 1/2 szt
  • mąka ok 1 łyżka z czubkiem
  • sól i pieprz
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Sos do klusek ziemniaczanych
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni i przekładamy do rondla. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę chwilę smażymy i podlewamy troszkę wodą (można dodać kostkę rosołową).

Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę, ogórki w półplasterki albo też w kostkę. Gdy mięso zacznie mięknąć dodajemy paprykę i ogórki. Z tłuszczu i mąki robimy jasną zasmażkę i dodajemy do mięsa .

Doprawiamy do smaku i krótko razem dusimy.