Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sos porowo-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny sos porowo-paprykowy z dodatkiem czosnku idealnie pasuje do mięska, ale również do klusek śląskich lub kopytek.

Sos porowo-paprykowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos porowo-paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Sos porowo-paprykowy
Pora pokroić w krążki i przesmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany czosnek. Smażyć chwilę razem.

Podlać bulionem, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu i zagotować. Doprawić do smaku i podawać. 
Sos porowo-paprykowy
Pokrojonego w krążki pora przesmażyć na maśle.
Sos porowo-paprykowy
Dodać pokrojoną paprykę i posiekany czosnek.
Sos porowo-paprykowy
Warzyw podlać bulionem i dusić pod przykryciem.
Sos porowo-paprykowy
Do sosu wlać śmietankę wymieszaną z mąką i wodą.

Tagi:

papryka