madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Schab w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche mięso wieprzowe z aromatycznym, kremowym lekko ostrym sosem. Do tego ziemniak i surówka jest gwarancją pysznego obiadku.

Schab w sosie chrzanowym

Składniki:

Schab w sosie chrzanowym

 

  • 1 kg. schabu bez kości
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • granulowany czosnek do smaku
  • mielona papryka do smaku
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyżki chrzanu ze słoika
  • 200 g śmietany kremówki 30 %

Sposób przygotowania:

Schab w sosie chrzanowym

ETAP 1:

Schab w sosie chrzanowym
Pokrojony w plastry schab przyprawiamy do smaku.

Schab wieprzowy myjemy i osuszamy a następnie kroimy na plastry.

Możemy lekko rozbić. Przyprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem oraz mieloną papryką.

ETAP 2:

Schab w sosie chrzanowym
Rumienimy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony

W rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z każdej strony. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

ETAP 3:

Schab w sosie chrzanowym
Dodajemy kremówke i chrzan a następnie gotujemy.

Wyjmujemy mięso a do sosu dodajemy chrzan oraz kremówkę i gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest dla nas zbyt rzadki możemy zgęścić zawiesiną z mąki zmieszanej z wodą.