Sos do mięs, ryb i galaret

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobra jest też wersja z samym jajkiem, koperkiem, pietruszką i bazylią. Życzę miłego eksperymentowania z sosem

Sos do mięs, ryb i galaret

Składniki:

Sos do mięs, ryb i galaret

 

  • szklanka śmietany 12%
  • 3-4 łyżki majonezu (może byc
  • niskotłuszczowy)
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka kaparów
  • 3-4 pieczarki w occie
  • pół korniszona
  • 2 jaja na twardo
  • łyżka posiekanego koperku
  • odrobina cukru (1/3 łyzeczki)
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Sos do mięs, ryb i galaret
Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać pokrojone w kostkę jajka i jeszcze drobniej posiekane pieczarki, kapary, korniszona i koperek. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos jest najlepszy do galarety z kurczaka, pstrąga czy samych warzyw. Biały pieprz jest po to, by nie było widać w sosie czarnych drobinek, jeśli nie masz go w domu, dodaj czarny pieprz albo, jeśli wolisz łagodny smak sosu, pomiń ten składnik. Ilość składników można dowolnie zmieniać w zależności od własnego smaku.

Tagi:

kapary