Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sos do ryb - chrzanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos podajemy do gotowanych i pieczonych ryb.

Sos do ryb - chrzanowy

Składniki:

Sos do ryb - chrzanowy

 

  • starty świeży chrzan - 5-6 łyżek
  • masło - 2 czubate łyżki
  • mąka - 1 czubata łyżka
  • surowe żółtka jaj kurzych - 2-3 szt
  • cukier - szczypta
  • biały pieprz
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól
  • wywar z ryby - 2 - 2,5 szkl

 

  • Etapy przygotowania

 

  • W rondlu stopić masło, dodać do niego mąkę i zrobić białą zasmażkę.

 

  • Powstałą zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu.

 

  • Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny.

 

  • Zaciągamy żółtkami, dodajemy chrzan, mieszamy i dokładnie podgrzewamy.
  • Ilość porcji: 8
  • Czas : 15 minut
  • Czas przygotowania: 30 minut

 

Sposób przygotowania:

Sos do ryb - chrzanowy
W rondlu stopić masło, dodać do niego mąkę i zrobić białą zasmażkę. Powstałą zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny. Zaciągamy żółtkami, dodajemy chrzan, mieszamy i dokładnie podgrzewamy.

Tagi:

ryba ryby sosy