pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Sos do spaghetti na bazie ajvaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię ajvar. Przemycam go do sosów i past. Oszukuję trochę dzieci, że to taki keczup. Odpowiada mi smak papryki i bakłażana w połączeniu z pomidorami i mięsem.

Sos do spaghetti na bazie ajvaru

Składniki:

Sos do spaghetti na bazie ajvaru

Sos

  • 1 słoiczek ajvaru (u mnie domowy)
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 pęczek natki/koperku/szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sos do spaghetti na bazie ajvaru
Mięso mielone przekładamy na patelnię i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką mieloną papryka, oregano.

kiedy mięso będzie dobrze usmażone dodaję ajvar i puszkę pomidorów. Podlewam delikatnie wodą i duszę pod przykryciem ok 10-15 minut.

Na końcu wsypuję posiekany koperek/szczypiorek lub natkę.

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy mieszam go z sosem, przekładam na talerze. Można jeszcze posypać żółtym startym serem.