Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Pstrąg smażony z koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, pachnące koprem pstrągi, idealnie usmażone na maśle z dodatkiem oleju o smaku czosnku i bazylii. Idealne na lekki obiad solo lub z dodatkiem sałatki, pieczonych ziemniaków, frytek czy też smażonego ryżu.

Pstrąg smażony z koperkiem  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrąg smażony z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg smażony z koperkiem
Ryby umyć, osuszyć , odciąć głowy lub zostawić wg. uznania.

Umyty , osuszony koper posiekać drobno.

Plastry cytryny przekroić na pół.

Ryby od środka oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem , posypać odrobiną kopru oraz włożyć po dwie połówki cytryny.

Po wierzchu także posypać przyprawami. 

Pozostały koper wymieszać z mąką , w mieszance panierować ryby.

Smażyć na rozgrzanym maśle z olejem przez 3-5 min z każdej strony w zależności od grubości ryby.

Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Pstrąg smażony z koperkiem
Pstrąg smażony z koperkiem na maśle z olejem