Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 526]

Spaghetti z sosem po neapolitańsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczny sos do makaronu spaghetti z dodatkiem wędzonego boczku ,mielonego mięsa,przecieru pomidorowego i groszku konserwowego.

Spaghetti z sosem po neapolitańsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z sosem po neapolitańsku

 

  • 40 dag makronu spaghetti
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 10 dag przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1/2 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki parmezanu lub innego sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • 2 łyżki oleju
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem po neapolitańsku
Boczek kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy,drobno kroimy. W rondelku na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony boczek i chwilkę smażymy z cebulką ciągle mieszając.

Następnie dodajemy mięso mielone smażymy ciągle mieszając ok. 5 min.

Następnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną w szklance letniej wody i wlać do mięsa,wymieszać szybko,dodać przecier pomidorowy,sól,pieprz do smaku.

Przykryć całość. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez ok. 20-25 min.

Groszek konserwowy przelać zimną wodą i osączyć na sicie. Wrzucić do mięsa, wymieszać pogotować jeszcze 2 min.

Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Gotowy ciepły makaron podawać z mięsnym sosem i posypać parmezanem. 
Spaghetti z sosem po neapolitańsku
W rondelku podsmażamy cebulkę na oleju,następnie dodajemy boczek i razem chwileczkę smażymy

Tagi:

dania makaron sos