ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sos do zimnych mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos sprawdzi się znakomicie w roli dodatku do mięs serwowanych na zimno.

Sos do zimnych mięs Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos do zimnych mięs

 

Sposób przygotowania:

Sos do zimnych mięs
Jogurt grecki przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do jogurtu. Dodajemy umyty i posiekany koperek (zostawiając odrobinę do dekoracji). Dosypujemy papryki i lekko solimy. Całość mieszamy dokładnie do momentu uzyskania, gładkiej, jednolitej masy. Gotowy sos dekorujemy pozostałym koperkiem.
Sos do zimnych mięs
Jogurt grecki jest gęstszy niż zwykły jogurt naturalny, dzięki czemu nasz sos będzie miał lepszą konsystencję.
Sos do zimnych mięs
Czosnek możemy wycisnąć przez praskę, ale można go również posiekać.
Sos do zimnych mięs
Koperek nada potrawie smakowity wygląd i aromat.
Sos do zimnych mięs
Papryka nada naszemu sosowi ładnego koloru oraz smaku.