eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sos Eli paprykowo cebulowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam sos z czerwonej papryki i cebuli. Można go podawać do makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków.

Sos Eli paprykowo cebulowy

Składniki:

Sos Eli paprykowo cebulowy

warzywa

  • 3 czerwone papryki
  • 2 duże cebule

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Sos Eli paprykowo cebulowy

przygotowanie składników

Sos Eli paprykowo cebulowy
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Sos Eli paprykowo cebulowy
Opłukane i osuszone papryki pokroić w kostkę.

Papryki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć szypułki z pestkami. Miąższ papryki pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu

Sos Eli paprykowo cebulowy
Posiekaną cebulę smażyć na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać cebulę i chwilę smażyć.

przygotowanie sosu cd

Sos Eli paprykowo cebulowy
Paprykę dodać do cebuli i razem smażyć 10 minut.

Do cebuli dodać pokrojoną paprykę, przyprawy i smażyć dziesięć minut.

przygotowanie sosu cd

Sos Eli paprykowo cebulowy

Podsmażoną paprykę z cebulą podlać wodą i gotować do miękkości. Miękką paprykę dokładnie zmiksować i doprawić maggi do smaku. Sos można podawać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!