magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Sos genueński do makaronu zwany pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos genueński do makaronu zwany pesto (Pesto alla genovese)

Sos genueński do makaronu zwany pesto

Składniki:

Sos genueński do makaronu zwany pesto

 

  • 60 g bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki orzeszków pinii (pinoli)
  • 20 g tartego owczego sera pecorino
  • 40 g tartego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek o łagodnym smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos genueński do makaronu zwany pesto
Do marmurowego moździerza włożyć bazylię i sól i rozetrzeć je drewnianym tłuczkiem. Następnie dodać orzeszków pinii, wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć i wymieszać. Do moździerza dokładać po łyżce oba rodzaje serów, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka i jednolita, cieniutką strużką rozcieńczać ją oliwą, nie przerywając mieszania. Otrzymamy sos o konsystencji gęstej śmietany. Wszystkie składniki można również zmiksować. Jeśli tak przygotowanym sosem będziemy przyprawiać kluseczki trenette lub trofie, należy je podawać z fasolką szparagową i gotowanymi ziemniakami krojonymi w słupki. Ziemniaki należy ugotować w wodzie, w której gotował się makaron.

Tagi:

sery tarta ser