SUPERPRZEPIS

Sos granatowo-limonkowy

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sos granatowo-limonkowy Więcej zdjęć (3)

trochę szaleństwa w kuchni

Składniki:

Sos granatowo-limonkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos granatowo-limonkowy
Limonkę sparzamy. Granat obieramy wybierając pestki. Miksujemy je. Jeśli sok będzie mocno słodki można dodać 1 mandarynkę, tylko musi być w smaku lekko kwaskowata. Zmiksowany sos przesiewamy przez sitko. Stawiamy na ogień. Dodajemy miód oraz startą skórkę z całej limonki. Ścieramy również korę cynamonu do smaku. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut w celu zagęszczenia sosu. Świetny sos do drobiu na słodko szczególnie z dodatkiem sosu własnego z przygotowanego mięsa.
Sos granatowo-limonkowy
Granat rozcinamy po połowie i wydobyjemy soczyste pestki
Sos granatowo-limonkowy
Do zmiksowanego sosu dodajemy skórkę z wcześniej sparzonej limonki