baranowb

baranowb

Kucharz
[Przepisów: 14]

Sos grzybowo smietanowy na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobry sos do dan miesnych i jarskich, sprawdza sie bardzo dobrze jako dodatek do pierogow.

Sos grzybowo smietanowy na ostro

Składniki:

Sos grzybowo smietanowy na ostro

 

  • smietana
  • cebula
  • boczniaki
  • troche masla
  • Ilosc:
  • tacke z bocznakow (sprzedaja taka w tesco/realu) przypada taka sama ilosc cebuli i duze opakowanie smietany

Sposób przygotowania:

Sos grzybowo smietanowy na ostro
Bocznaki: - umyc i oczyscic - zalac woda i odstawic - zeby troszke nasiakly, zalezy jak bardoz chcemy, zazwyczaj mocze je okolo 30 minut - pokroic w kostke - taka mniej wiecej 0,5cmx0.5cm (taka mniej wiecej jak cebula w kostke) - wrzucic na patelnie i niech sie duzi pod przykryciem - doprawic pieprzem i ziolami. - po okolo 10 minutach zdjac pokrywke (mozna nei moczyc i smazyc na masle az sie kostka zarumeini) Cebule: - obrac i pokroic w kostke, - dosypac do boczniakow, posolic i przykryc na 5 minut. Smietane: - poprostu dolac - mozna dodac cos do smaku - zaleznie do czego dodany bedize sos: cytryna, sol, koncentrat pomidorowy, lub co kto lubi

Tagi:

smietanowy