MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Sos grzybowy idealny do dań z kasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny sos pieczarkowy z dodatkiem borowików idealny do dań z kasz.

Sos grzybowy idealny do dań z kasz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos grzybowy idealny do dań z kasz

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy idealny do dań z kasz
Borowiki suszone płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny do namoczenia. Gotujemy je w wodzie spod namaczania. Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Podsmażamy krótko w garnku na oliwie, dodajemy ugotowane borowiki z woda spod ich gotowania, dodajemy podsmażoną cebulkę, ziele angielskie i listek laurowy. Dopełniamy woda i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż grzyby będą gotowe. Pół filiżanki zimnej wody mieszamy z połową łyżki mąki i zaprawiamy sos, aby zgęstniał. Podajemy ciepły, jako dodatek do dań z kasz.
Sos grzybowy idealny do dań z kasz
Suszone borowiki płuczemy, namaczamy i gotujemy
Sos grzybowy idealny do dań z kasz
Cebulkę siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek
Sos grzybowy idealny do dań z kasz
Pieczarki mujemy, obieramy, kroimy i podsmażamy