Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos hiszpański Danuty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos podajemy do różnego rodzaju potraw mięsnych.

Sos hiszpański Danuty

Składniki:

Sos hiszpański Danuty

 

  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 5 dag słoniny
  • 10 dag mięsa
  • pieprz, sól. liść laurowy
  • mąka
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżeczka rumu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos hiszpański Danuty
Pokrojony korzeń pietruszki, marchwi, selera oraz pokrojoną cebulę, słoninę i kawałki mięsa pieprzymy i smażymy wraz z laurowymi liśćmi aż do uzyskania brązowej barwy. Dodajemy nieco mąki, a kiedy się przyrumieni, zalewamy wywarem z mięsa i gotujemy. Przecieramy przez sito i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie przyprawiamy białym winem, rumem i sokiem z cytryny.

Tagi:

mięso