olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Sos Huzarski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

świetny sos z dodatkiem moreli, śmietany, jajek i likieru pomarańczowego.(i oczywiście cukru wg uznania)

Sos Huzarski

Składniki:

Sos Huzarski

 

  • 80g suszonych moreli
  • 2 żółtka
  • 2 łżki cukru pudru
  • kieliszek śmietaki
  • kielsizek likieru pomarańczowhgo

Sposób przygotowania:

Sos Huzarski
Morele umyć, namoczyć i ugotować w wodzie, przetrzeć. Zółtka utzeć z cukrem i likierem, wymieszać z przecierem. Śmietankę zagotować, wlewać powol ido przygotowanej masy mieszając delikatnie trzepaczką; naczynie z żółtkami wstawić do większego garnka zgorącą wodą i ubijać na parze, aż sos zgęstnieje.