slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 890]

Sos jogurtowo-warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sosik na zimno. Lekki sos jogurtowy z rzodkiewkami i ogórkami świetnie pasuje do kanapek, placków ziemniaczanych czy pieczonych ziemniaków. Polecam

Sos jogurtowo-warzywny

Składniki:

Sos jogurtowo-warzywny

 

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowo-warzywny
Ogórki i rzodkiewki myjemy oraz osuszamy. Od rzodkiewek odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do rzodkiewek. 
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru płynu, dodajemy do rzodkiewek i mieszamy razem. 
Na koniec dodajemy jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy, mieszamy. Gotowy sos przechowujemy w lodówce do 3 dni.