Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1118]

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem kurkowym to proste, a jednocześnie przepyszne danie. Polecam na wrześniowy obiad!

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Na placki:

Na sos:

  • 20 dag kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Przygotowanie sosu kurkowego

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Przygotowujemy sos kurkowy na bazie śmietany 30%

Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę do sosu kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 czubate łyżeczki masła. Smażymy na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodajemy kurki i smażymy kilka minut do miękkości. Dodajemy sól, pieprz i tymianek. Wlewamy bulion i śmietanę. Podgrzewamy, aż sos się odpowiednio zredukuje.

W tym czasie przygotowujemy placki.

ETAP 2:

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Do sosu kurkowego dodajemy posiekany szczypiorek

W razie potrzeby sos zagęszczamy mąką. Do sosu dodajemy umyty i posiekany szczypiorek.

Przygotowanie placków

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Ziemniaki ścieramy na tarce, łączymy z cebulą, jajkiem, mąką i przyprawami

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Ziemniaki odstawiamy na kilka minut, po czym odlewamy nadmiar płynu. Cebulę również ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, sól i pieprz.

ETAP 4:

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Masę ziemniaczaną wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron.

Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowym.

Placki rozkładamy na talerze i polewamy sosem kurkowym.