Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem kurkowymPrzygotowanie sosu kurkowego
Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę do sosu kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 czubate łyżeczki masła. Smażymy na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodajemy kurki i smażymy kilka minut do miękkości. Dodajemy sól, pieprz i tymianek. Wlewamy bulion i śmietanę. Podgrzewamy, aż sos się odpowiednio zredukuje.
W tym czasie przygotowujemy placki.
ETAP 2:
W razie potrzeby sos zagęszczamy mąką. Do sosu dodajemy umyty i posiekany szczypiorek.
Przygotowanie placków
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Ziemniaki odstawiamy na kilka minut, po czym odlewamy nadmiar płynu. Cebulę również ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, sól i pieprz.
ETAP 4:
Masę ziemniaczaną wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron.
Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowym.
Placki rozkładamy na talerze i polewamy sosem kurkowym.