Sposób przygotowania:
Manna z truskawkami w sosie karmelowym
KASZA: Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim masło i dodajemy cukier waniliowy. Gotujące mleko zasypujemy kaszą i gotujemy do momentu aż kasza się rozklei ( około 3 minuty). Ugotowaną przekładamy do przygotowanych pucharków (Pucharki wcześniej przelewamy w środku wodą, by ścianki były mokre-wówczas kasza po zastygnięciu łatwo nam wyjdzie z pucharków) i odstawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia Po tym czasie wymyjemy je na przygotowane talerzyki. Wokół wyciśniętych babek z kaszy wylewamy sos karmelowy z truskawkami. Całość dekorujemy melisą i podajemy.
SOS KARMELOWY: Cukier puder umieszczamy na patelni. Cały czas mieszając rozpuszczamy go . Do rozpuszczonego, o barwie brunatnej dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Gdy wlejemy całą ilość na raz cukier nam się zbryli! Sos ponownie stawiamy na gazie i chwilkę ogrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Gotowe przekrawamy na mniejsze części i dodajemy do sosu. Mieszamy.
SOS KARMELOWY: Cukier puder umieszczamy na patelni. Cały czas mieszając rozpuszczamy go . Do rozpuszczonego, o barwie brunatnej dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Gdy wlejemy całą ilość na raz cukier nam się zbryli! Sos ponownie stawiamy na gazie i chwilkę ogrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Gotowe przekrawamy na mniejsze części i dodajemy do sosu. Mieszamy.