Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pachnący sos do ryb, mięs gotowanych albo jaj w koszulkach...

Sos koperkowy

Składniki:

Sos koperkowy

 

  • 2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. śmietany 18 %,
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku,
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kilka kropli soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy
W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy aby nie było grudek i dalej energicznie mieszając wlewamy wywar lub wodę, zagotowujemy. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli, hartujemy kilkoma łyżkami płynu i przelewamy do rondla. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na koniec wsypujemy koperek i już nie gotujemy.