Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rolada mielona w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wieprzowa rolada z mięsa mielonego, pieczona w piekarniku podana z sosem koperkowym, idealna na niedzielny obiad lub jako danie na różne uroczystości.

Rolada mielona w sosie koperkowym

Składniki:

Rolada mielona w sosie koperkowym

 

  • Składniki na roladę:
  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 gałązek pietruszki, same liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz
  • Składniki na sos:

 

Sposób przygotowania:

Rolada mielona w sosie koperkowym

I

Rolada mielona w sosie koperkowym

Sposób przygotowania rolady:
1. Mięso przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną pietruszkę, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, wbijam jajka, doprawiam solą oraz pieprzem, Mięso wyrabiam, przekładam na folię albuminową, formuję roladę, owijam ciasno mięso folią. Roladę układam na blaszce do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. Po upieczeniu kroję w plastry.

II

Rolada mielona w sosie koperkowym

Sposób przygotowania sosu koperkowego:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle w rondelku. Następnie wlewam wodę, dodaję kostkę bulionu warzywnego, drobno posiekany koperek, wsypuję sól, pieprz i gotuję około 10 minut.
2. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, gotuję dwie minutki.
3. Sosem polewam mięso.

III

4. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką
5. Smacznego.