Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam zrobienie takiego szybkiego obiadu gdy zostanie nam rosołu i trochę ugotowanego mięsa z kurczaka .

Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem :

 

  • 1 filiżanka rosołu
  • ½ filiżanki mleka ( słodkiej śmietanki )
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
  • 2 łyżeczki soku z cytryny ( bez pestek )
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pokrojonego koperku ( świeżego lub mrożonego , nie dawać suszonego ) + do dekoracji
  • Ugotowane mięso z kurczaka obrane z 2 udek kurczaka ( dużych )

 

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem :

1)     w garnuszku rozgrzać na małym gazie olej z masłem


2)     wsypać koper, zamieszać


3)     wsypać mąkę i zamieszać by cała była zmieszana z tłuszczem


4)     wlać mleko ( śmietankę ) i zamieszać


5)     wlać rosół i mieszać tak długo aż sos zgęstnieje


6)     Dodać sok z cytryny, sól , cukier


7)     Wrzucić mięso z kurczaka



Podawać z ryżem gotowanym na bulionie , kaszą jaglaną , ziemniakami puree .Wnuki najbardziej lubią do tego marchewkę z groszkiem , ale można zrobić prostą sałatę , gotowane ogórki czy coś innego.

Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem :
Gotowane mięso obrane ze skóry
Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem :
chrząstek i kości
Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem :
Koperek zasmażany na maśle jako baza sosu
Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem :
Zasypany koperek na masle mąką - będzie zasmażka