Sposób przygotowania:
Sos koperkowy z jajkami na twardo
Koperek oczyścić ,opłukać ,osuszyć a następnie posiekać.
Jajka ugotować na twardo , po ugotowaniu obrać ze skorupek.
Z 2 ugotowanych jajek wyjąc żółtka i rozgnieśc widelcem a następnie połączyć z musztardą i olejem.
Ugotowany wcześniej bulion zagotować .
Do gotującego bulionu dodać rozmieszane żółtka z musztardą , olejem i wymieszać.
Mąkę wymieszać dokładnie aby nie było gródków ze śmietaną , następnie wlewać ją ciągle mieszając do bulionu i gotować na małym ogniu.
Doprawić solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną do smaku.
Dodać posiekany koperek, włożyć pozostałe ugotowane obrane ze skorupek jajka.
Podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.
Odstawić z ognia.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Jajka ugotować na twardo , po ugotowaniu obrać ze skorupek.
Z 2 ugotowanych jajek wyjąc żółtka i rozgnieśc widelcem a następnie połączyć z musztardą i olejem.
Ugotowany wcześniej bulion zagotować .
Do gotującego bulionu dodać rozmieszane żółtka z musztardą , olejem i wymieszać.
Mąkę wymieszać dokładnie aby nie było gródków ze śmietaną , następnie wlewać ją ciągle mieszając do bulionu i gotować na małym ogniu.
Doprawić solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną do smaku.
Dodać posiekany koperek, włożyć pozostałe ugotowane obrane ze skorupek jajka.
Podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.
Odstawić z ognia.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
gusia1000