ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Łopatka z kapustą z grzybami z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łopatka wieprzowa z kapustą z prawdziwkami suszonbymi jest smacznym daniem obiadowym, ale równiez smakuje sama łopatka do pieczywa na zimno a kapusta np. do kaszy czy kopytek lub z czym się lubi.

Łopatka z kapustą z grzybami z szybkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łopatka z kapustą z grzybami z szybkowara

 

  • łopatka wieprzowa 1 kg,
  • przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • smalec 2 łyżki,
  • cebula 2 sztuki,
  • kapusta kiszona 1,5 kg,
  • prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy,
  • liście laurowe 3 sztuki,
  • ziele angielskie 5 sztuk,
  • jałowiec 6 sztuk,
  • woda 3 szklanki,
  • cukier 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Łopatka z kapustą z grzybami z szybkowara
Grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia na godzinę.

Do szybkowara włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą.

Łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną.

Łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć mięso, do kapusty wsypać cukier i wymieszać, cukru do szybkowara do gotowania potraw czy owoców wcześniej nigdy nie dodaję bo lubi się przypalać do dna garnka, nadmiar wywaru zamrażam i wykorzystuję do zupy z kapusty kiszonej.
Łopatka z kapustą z grzybami z szybkowara
Suszone grzyby moczone z solą są bardziej aromatryczne.
Łopatka z kapustą z grzybami z szybkowara
Przyprawy do łopatki dajemy jakie lubimy.
Łopatka z kapustą z grzybami z szybkowara
Szybkowar jest idealnym garnkiem do krótszego gotowania potraw.