Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Sos kurkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny grzybowy dodatek do kopytek, klusek czy makaronu.

Sos kurkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos kurkowy

 

  • 300 g świeżych kurek
  • 180 g śmietany
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos kurkowy
Kurki myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło, gdy masło się rozpuści wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki - smażymy, aż zrobią się złote.Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy i dusimy, aż zgęstnieje.Pod koniec można posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego :)
Sos kurkowy
Kurki myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
Sos kurkowy
Cebulkę podsmażamy a następnie dodajemy kurki
Sos kurkowy
Do podsmażonych kurek wlewamy śmietanę i doprawiamy
Sos kurkowy
Dusimy tak długo aż sos zgęstnieje na koniec można posypać pietruszką