Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos kurkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos kurkowy: cebulę pokroić w kostkę, a następnie udusic na maśle do miękkości. Następnie dolać bulion...

Sos kurkowy

Składniki:

Sos kurkowy

 

  • 300g kurek
  • 1/2 kostki masła
  • 5 cebul średniej wielkości
  • główka czosnku
  • 200 g śmietany 32%
  • 2 szklanki bulionu (z kostki rosołowej)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos kurkowy

Cebulę pokroić w kostkę, a następnie udusic na maśle do miękkości. Następnie dolać bulion i przegotować.

Całość przelewamy do głębszego naczynia i miksujemy.
Kurki przebrać i oczyścić, a następnie przesmażyć na maśle połączyć w całość ze zmiksowaną cebulą. Do powstałego sosu dodać sparzoną śmietanę.
Sos kurkowy przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 min, aż odparuje woda z bulionu i sos zgęstnieje.

Sos kurkowy świetnie pasuje do makronu i mięs.