Sposób przygotowania:
Sos kurkowyCebulę pokroić w kostkę, a następnie udusic na maśle do miękkości. Następnie dolać bulion i przegotować.
Całość przelewamy do głębszego naczynia i miksujemy.
Kurki przebrać i oczyścić, a następnie przesmażyć na maśle połączyć w całość ze zmiksowaną cebulą. Do powstałego sosu dodać sparzoną śmietanę.
Sos kurkowy przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 min, aż odparuje woda z bulionu i sos zgęstnieje.
Sos kurkowy świetnie pasuje do makronu i mięs.
Gość
Gość
dokladnie!!! Ten sam przepis kopiowany na okraglo....widac tylko jedna osoba wie jak zrobic sos z kurek, aaaah
Gość
Kurek tyle, ile kto lubi (im więcej, tym lepiej), dusimy je na maśle kilka minut. Dodajemy pół, lub więcej, w zależności od gustu i ilości kurek, pokrojonej w kosteczkę cebulki. Podsmażamy. Podlewamy niewielką ilością bulionu i dusimy te 15 minut do miękkości. Bulion prawie odparował, i bardzo dobrze. Wlewamy wtedy opakowanie śmietanki 18% z kartonika (musi być płynna). Doprowadzamy powoli do zagotowania, co spowoduje zgęstnienie sosu. Na sam koniec wrzucamy sporą garsć posiekanej natki pietruszki. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku. Jeśli ktoś lubi czosnek, spokojnie można go dodać, choćby granulowany.
Nigdy nie jadłam kurek podawanych inaczej, niż w śmietanie. Jadłam za to pizze z kurkami i wcale już nie były one takie smaczne. Jedynie kurki marynowane są równie dobre, chociaż bez śmietany, ale to już inna para kaloszy. Smacznego i pozdrawiam.
Gość
2. kurki wspaniale łączą się z daniami jajecznymi: jajecznicą, omletem, frittatą