eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sos kurkowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotowałam odchudzony sos kurkowy. Tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem 3.2 % tłuszczu. Sos był smaczny.

Sos kurkowy Eli

Składniki:

Sos kurkowy Eli

grzyby i cebula

  • 400 g kurek
  • 1 duża cebula

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Sos kurkowy Eli

przygotowanie składników

Sos kurkowy Eli
Oczyszczone i opłukane kurki dokładnie odsączyć.

Kurki oczyścić, opłukać w osolonej wodzie i dokładnie odsączyć.

przygotowanie składników cd

Sos kurkowy Eli
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Sos kurkowy Eli
Przygotować pół litra mleka i dwie łyżki mąki pszennej.

Przygotować mleko i mąkę.

przygotowanie sosu

Sos kurkowy Eli
Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną cebulę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć.

przygotowanie sosu cd

Sos kurkowy Eli

Do cebuli dodać kurki, doprawić pieprzem i smażyć aż będą miękkie.

przygotowanie sosu cd

Sos kurkowy Eli

Mleko wymieszać z mąką, wlać do kurek, doprawić solą i zagotować. Smacznego!