cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Sos majonezowy biały

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

jasny sos na zimno

Sos majonezowy biały

Składniki:

Sos majonezowy biały

 

  • 2 łyżki maki,
  • 2 łyżki masła,
  • sok cytrynowy,
  • ½ szklanki oliwy,
  • rosół z kostki,
  • sól, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos majonezowy biały

Masło rozetrzeć na pianę z mąką, rozprowadzić rosołem, zagotować i przelać do miski. Zebrać z wierzchu tłuszcz, poczekać, aż ostygnie. Ubijać na białą, gęstą pianę, dolewając po łyżeczce oliwę. Posolić, wlać do smaku soku z cytryny, dodać trochę cukru.


Tagi:

mak