cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Sos majonezowy z ugotowanych jaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sos zimny niegotowany

Sos majonezowy z ugotowanych jaj

Składniki:

Sos majonezowy z ugotowanych jaj

 

  • 4 jaja,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu, ½ łyżki musztardy,
  • 3 łyżki galarety z nóżek cielęcych,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos majonezowy z ugotowanych jaj

Ugotować jaja na twardo (nie nagle we wrzącej wodzie, ale powoli przez pół godziny w wodzie gorącej, nie gotującej się), żółtka przetrzeć przez sito, białka drobno posiekać, dodawać po odrobinie oliwę i trzeć, aż cała oliwa zostanie wchłonięta. Dodać ocet, musztardę, śmietanę, galaretę. Ubić na pianę.