Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos majonezowy z zieleniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos majonezowy można podawać do wędlin.

Sos majonezowy z zieleniną

Składniki:

Sos majonezowy z zieleniną

 

  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • woda
  • szczypiorek, natka pietruszki, koper, estragon,
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos majonezowy z zieleniną
Białko z jednego jajka wrzucamy do wrzącej wody, aby się ścięło, a surowe, posolone żółtko ucieramy, dodając olej, 1 ugotowane i rozgniecione żółtko, sok z cytryny lub ocet przyprawowy. Uzyskany sos majonezowy rozcieńczamy niewielką ilością wody i dodajemy drobniutko pokrojone białko, szczypiorek, natkę pietruszki, zielony koperek, estragon.

Tagi:

jajko jajka