2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1475]

Sos mięsno pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealny sos do makaronu lub ryżu..

Sos mięsno pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos mięsno pomidorowy

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu prymat
  • sól,pieprz do smaku
  • 40 g sera Gratino

 

Sposób przygotowania:

Sos mięsno pomidorowy
Mięso myjemy kroimy na kawałeczki wkładamy do garnka oprószamy przyprawą do gulaszu podlewamy olejem ,dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i dusimy razem do miękkości następnie pod koniec duszenia wlać około 1 szklankę wody dodać pokrojoną paprykę oraz zmiażdżony czosnek i koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze razem około 5 minut ,można sos zagęścić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody ale sos sam w sobie będzie gęsty .na koniec wsypać tarty ser Gratino i wymieszać .Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Sos mięsno pomidorowy
mięso myjemy kroimy na kawałeczki wkąłdamy do garnka
Sos mięsno pomidorowy
cebulę kroimy w kostkę czosnek obieramy..
Sos mięsno pomidorowy
do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i koncentrat
Sos mięsno pomidorowy
na koniec wsypujemy ser gratino i mieszamy