beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Sos mięsny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo dobry sos do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.

Sos mięsny

Składniki:

Sos mięsny

 

  • 70 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub schab)
  • 2 łyżki oleju
  • 7 dużych pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • sól, pieprz
  • kostka bulionowa mięsna

 

 

Sposób przygotowania:

Sos mięsny
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem granulowanym ewentualnie czosnkiem roztartym ze solą. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie mięso kroimy na porcje i podsmażamy na gorącym oleju. Przekładamy do rondla i zalewamy przygotowanym z kostki mięsnej bulionem (tak, by zakrył mięso). Stawiamy na małym ogniu i dusimy. Pieczarki myjemy i kroimy na dość grube plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku. Jedną porcje mięsa rozdrabniamy widelcem (ewentualnie kroimy nożem) i dodajemy z powrotem do sosu. Pozostałe mięso wyjmujemy. Jeśli chcemy, by sos był bardziej zawiesisty, łyżkę mąki rozprowadzamy wodą bądź śmietaną i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Sos jest bardzo dobry do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.

Tagi:

mięso schab