kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sos mięsny z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos mięsny z warzywami korzeniowymi, bardzo smakowita kombinacja warzyw i mięsa mielonego z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Sos mięsny z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos mięsny z warzywami

 

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • pół małego selera
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • woda do gotowania warzyw
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Sos mięsny z warzywami
Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy pokrojone warzywa i gotujemy 10 minut. Cebule i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy mięso mielone i cebulę z czosnkiem przez około 10 minut.
Dokładamy ugotowane warzywa, podlewamy wywarem z warzyw ( 1 szkl ) i gotujemy przez następne 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem przez kilka minut.
Sos mięsny z warzywami
Obraną i umytą pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę.
Sos mięsny z warzywami
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Sos mięsny z warzywami
Mięso mielone przesmażamy z cebulą i czosnkiem.
Sos mięsny z warzywami
Do mięsa dodajemy pozostałe pokrojone warzywa.
Sos mięsny z warzywami
Pod koniec dodajemy pozostałe składniki.

Tagi:

danie obiad