BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 772]

Krokiety mięsne z grzybkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Polecam pyszne krokiety z mięsem i z dodatkiem pieczarek. Krokiety są szybkie i proste w przygotowaniu

Krokiety mięsne z grzybkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krokiety mięsne z grzybkami

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowe
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula większa lub 2 mniejsze.
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
  • olej do smażenia
  • Składniki na ciasto naleśnikowe
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki wody niegazowanej
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta soli.
  • Ponadto;
  • bułka tarta,
  • 2 jajka + 3 łyżki mleka
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krokiety mięsne z grzybkami
Ciasto na naleśniki:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Smaż naleśniki na gorącej patelni. Usmażone naleśniki nakładaj jeden na drugim.

Przygotowanie farszu:

Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podsmaż na gorącym oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Mięso podsmaż i dorzuć do pieczarek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mielonego.

Przygotowanie krokietów.

Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń tak jak gołąbki obtocz w rozbełtanych jajkach i na końcu w bułce tartej.

Smaż na złoty kolor.

Podawaj z barszczem czerwonym.
Krokiety mięsne z grzybkami
Ciasto zrobione naleśniki upieczone gotowe do nadziania.
Krokiety mięsne z grzybkami
Faszerowanie naleśników .Naleśniki gotowedo panierowania i smażenia.