Sposób przygotowania:
Wiosenna zapiekanka cukiniowo - ryżowa
Sposób przygotowania.
1. Opłukany szczypiorek pokroić w grubsze kawałki, podsmażyć na gorącej patelni w 1 łyżce oliwy.
2. Obraną cukinie umyć pokroić plasterki (nie za grube.)
3. Kiełbasę pokroić kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem oraz suchym ryżem dodać przyprawy.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą.
5. Do naczynia układamy warstwami najpierw cukinie następnie farsz z kiełbasy, ryżu i szczypiorku, oprószyć solą, posypać pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
6. Drugą warstwe robimy tak samo. Całość zalewamy bulionem i polewamy śmietaną. Pieczemy około 50 - 60 min w 200 stopniach.
Gotową zapiekankę polewamy keczupem, dekorujemy koperkiem plasterkami cukinii.
1. Opłukany szczypiorek pokroić w grubsze kawałki, podsmażyć na gorącej patelni w 1 łyżce oliwy.
2. Obraną cukinie umyć pokroić plasterki (nie za grube.)
3. Kiełbasę pokroić kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem oraz suchym ryżem dodać przyprawy.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą.
5. Do naczynia układamy warstwami najpierw cukinie następnie farsz z kiełbasy, ryżu i szczypiorku, oprószyć solą, posypać pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
6. Drugą warstwe robimy tak samo. Całość zalewamy bulionem i polewamy śmietaną. Pieczemy około 50 - 60 min w 200 stopniach.
Gotową zapiekankę polewamy keczupem, dekorujemy koperkiem plasterkami cukinii.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziekuje a musze też pisac Głos oddany?