BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Wiosenna zapiekanka cukiniowo - ryżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam pyszną, szybką i niedrogą zapiekanka. Znika szybko z talerza, kto raz spróbuje będzie korzystał z przepisu ponownie.

Wiosenna zapiekanka cukiniowo -  ryżowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiosenna zapiekanka cukiniowo - ryżowa

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna zapiekanka cukiniowo - ryżowa
Sposób przygotowania.

1. Opłukany szczypiorek pokroić w grubsze kawałki, podsmażyć na gorącej patelni w 1 łyżce oliwy.

2. Obraną cukinie umyć pokroić plasterki (nie za grube.)

3. Kiełbasę pokroić kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem oraz suchym ryżem dodać przyprawy.

4. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą.

5. Do naczynia układamy warstwami najpierw cukinie następnie farsz z kiełbasy, ryżu i szczypiorku, oprószyć solą, posypać pieprzem oraz posiekanym koperkiem.

6. Drugą warstwe robimy tak samo. Całość zalewamy bulionem i polewamy śmietaną. Pieczemy około 50 - 60 min w 200 stopniach.

Gotową zapiekankę polewamy keczupem, dekorujemy koperkiem plasterkami cukinii.
Wiosenna zapiekanka cukiniowo -  ryżowa
Zapiekanka gotowa do wstawienia do zapiekania
Wiosenna zapiekanka cukiniowo -  ryżowa
Układanie do żaroodpornego naczynia składników.