Sposób przygotowania:
Pasztet jaglano-pieczarkowy
Przygotowujemy warzywa:
Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki lub plastry. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą złociste, przekładamy na talerz.
Do smażenia lepiej wybrać szeroką patelnię, żeby pieczarki mogły swobodnie się smażyć. Obraną marchew i kawałek selera ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por pokroimy wzdłuż, a następnie każdą połowę w plasterki. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju, por smażymy, aż zacznie się rumienić. Do pora dorzucamy startą marchew i seler, mieszamy i smażymy ok minuty, posypujemy kuminem i papryką, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 10 minut.
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do głębokiej miski, dodajemy sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Mieszamy, a następnie miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Solimy do smaku.
Foremkę (keksówkę o wymiarach ok 20x9cm) smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy masę pasztetową, wyrównujemy łyżką, a na wierzchu układamy liście laurowe.
Nagrzewamy piekarnik do 170stC.
Foremkę wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 50-60minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, żeby stężał.
Smacznego!
Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki lub plastry. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą złociste, przekładamy na talerz.
Do smażenia lepiej wybrać szeroką patelnię, żeby pieczarki mogły swobodnie się smażyć. Obraną marchew i kawałek selera ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por pokroimy wzdłuż, a następnie każdą połowę w plasterki. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju, por smażymy, aż zacznie się rumienić. Do pora dorzucamy startą marchew i seler, mieszamy i smażymy ok minuty, posypujemy kuminem i papryką, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 10 minut.
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do głębokiej miski, dodajemy sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Mieszamy, a następnie miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Solimy do smaku.
Foremkę (keksówkę o wymiarach ok 20x9cm) smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy masę pasztetową, wyrównujemy łyżką, a na wierzchu układamy liście laurowe.
Nagrzewamy piekarnik do 170stC.
Foremkę wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 50-60minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, żeby stężał.
Smacznego!