Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sos pieczarkowo-cebulowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Super sosik - do klusek, do ziemniaczków... i nie tylko.

Sos pieczarkowo-cebulowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowo-cebulowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo-cebulowy
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce oleju. Przyprawić kucharkiem. Obrane pieczarki posiekać, podsmażyć na oleju, zalać bulionem. Dodać cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować razem przez 20 minut. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i 1/4 szklanki zimnej wody. Wlać do sosu. Zagotować. Sos podawać np. do klusek lub ziemniaków.
Sos pieczarkowo-cebulowy
Pokrojoną cebulkę zrumienić na łyżce oleju.
Sos pieczarkowo-cebulowy
Pieczarki zalać bulionem i gotować 20 minut.
Sos pieczarkowo-cebulowy
Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawy.
Sos pieczarkowo-cebulowy
Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zimną wodą.