ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sos musztardowy na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos idealny do mięs, ryb oraz ziemniaków. Polecam!

Sos musztardowy na gorąco Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos musztardowy na gorąco

 

  • 2 czubate łyżki masła (może być roślinne)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej o łagodnym smaku)
  • suszona pietruszka

Sposób przygotowania:

Sos musztardowy na gorąco
Do rondelka wkładamy masło, rozpuszczamy je. Do pół szklanki wody dodajemy mąkę, mieszamy aż znikną grudki, wlewamy to do rozpuszczonego masła. Dodajemy tam musztardę i trzymamy na ogniu mieszając jeszcze chwilę. Sos musztardowy przyprawiamy obficie suszoną pietruszką. Podajemy na gorąco.
Sos musztardowy na gorąco
Masło roślinne lub zwykłe jest bazą do naszego sosu.
Sos musztardowy na gorąco
Dzięki mące sos będzie miał gęstą konsystencję.
Sos musztardowy na gorąco
Dokładnie wszystko mieszamy żeby nie zostały żadne grudki.
Sos musztardowy na gorąco
W ostatnim etapie przygotowania dodajemy musztardę.