Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos paprykowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

kolorowy sos do mięsa np. klopsików czy gotowanej wołowiny

Sos paprykowy

Składniki:

Sos paprykowy

 

  • 1,5 szkl. pokrojonej w drobną kostkę papryki (najlepiej kolorowej),
  • 1 cebula,
  • 1/2 szkl. śmietany 18%,
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, papryka mielona słodka,
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Sos paprykowy
Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić dobrze cebulę, dosypać 1 łyżeczkę papryki mielonej rozmieszać w tłuszczu, dosypać paprykę świeżą i mieszając smażyć 3-4 min. aż papryką zmięknie, następnie dodać koncentrat, zalać całość 2-2,5 szkl. wody i zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością płynu i wlać do rondla, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Tagi:

papryka