aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sos pieczarkowo porowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trochę zmieniłam smak zawsze przygotowywanego sosu pieczarkowego i dodałam do niego por. Sos nabrał zupełnie innego, bardziej intensywnego smaku.

Sos pieczarkowo porowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowo porowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo porowy
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku. Przyprawiamy Kucharkiem i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony por. nadal dusimy przez 5 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w dość duże kawałki, wrzucamy do garnka. Mieszamy i dusimy przez 10 minut, następnie wlewamy śmietanę.

Całość gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół i wrzucamy do garnka, przyprawiamy Maggi.

Sos dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Sos możemy podawać jako dodatek do dań z ziemniaków lub kasz, bądź makaronów. 
Sos pieczarkowo porowy
Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojony por.
Sos pieczarkowo porowy
Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki.
Sos pieczarkowo porowy
Całość zalewamy śmietaną i gotujemy przez 20 minut.
Sos pieczarkowo porowy
Na koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy Maggi. Sos jest już gotowy.