gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Sos pieczarkowo dyniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki sos pieczarkowo dyniowy robiłam pierwszy raz. Wyszedł naprawdę pyszny mimo, że mąż nie przepada za dynią sos zjadł ze smakiem

Sos pieczarkowo  dyniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos pieczarkowo dyniowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo dyniowy
Zagotować wodę przygotować bulion.

Pieczarki myjemy obieramy ze skórki kroimy w grubsze plasterki. Dynię obieramy ze skórki wydrążamy środek kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na woku rozgrzewamy olej dodajemy pieczarki i cebulę chwilę podsmażamy dodajemy dynię i jeszcze chwilę podsmażamy.

Do warzyw wlewamy bulion wrzucamy listek i ziele angielski doprawiamy mieszamy i nakrywamy pokrywką. Gotujemy około 20 minut jeżeli trzeba mieszamy parę razy.

Jeżeli chcemy sos bardziej rzadki to wlewamy jeszcze trochę wody albo bulionu.

Na koniec wlewamy śmietanę zagotowujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Ja podałam sos z makaronem.
Sos pieczarkowo  dyniowy
Taki sos pieczarkowy dyniowy podałam z makaronem